Első Emelet

 2018.06.05 22:43  |    |   3810
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
0A zenekart 1982 augusztus végén a csillaghegyi strandon alakította a Solarisból átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Feri, Tereh Öcsi, akik onnan felhívták telefonon a szintén instrumentális zenét játszó Lobogó együttes billentyűsét Berkes Gábort és felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Néhány nappal később a legendás ORI büfében tartott megbeszélésen egészült ki a zenekar Cser Gyurival, az énekessel.

Első dalaik leginkább a német újhullám stílusjegyeit hordozták magukban, némi punkos beütéssel. Ez az extrémitás a névválasztásban és a külső megjelenésben is megnyilvánult.

Ebben az időben Nagy Feró - akivel Bogdán Csaba együtt zenélt a Beatricében - sokat segített nekik. Lejárt a próbákra, ötleteket adott, a névválasztásban is szerepe volt, sőt Kisszabó Gabi akkori fellépő ruháját is ő varrta.

Az első koncert 1982 november 13.-án volt a gödöllői Agrártudományi Egyetem pinceklubjában. Ezt néhány nappal követte a budapesti bemutatkozás az FMH körtermében.

A zenekar ezt követően rengeteget koncertezett, főleg egyetemi klubokban.

1983 tavaszán a doboknál a szintén Solaris-os Tóth Vili váltotta Rausch Ferit, akit behívtak katonának.

Az első igazi nagy megmérettetés 1983 nyarán következett, amikor a föloszlott a Hungária és Szikora Robi R-GO néven új zenekart alapított. A nagy nyári /eredetileg Hungáriának tervezett/ turnéjukhoz az Első Emeletet választották előzenekarnak. Itt már több ezres közönség előtt mutatkozhatott be estéről estére az Emelet. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csökkentették a műsoridejüket, mert túl nagy sikert arattak egy bemelegítő produkcióhoz képest. Ezzel egyidőben az LGM stúdióban és a Rádió 8-as stúdiójában elkészültek a csapat első stúdiófelvételei.

Az első kislemez is ebben az évben jelent meg . Ezen található az Amerika és a Noteszember. Ezen még Cser Gyuri énekelt, de a közte és a zenekar között fokozódó feszültség miatt ősszel a Kandó kollégiumi koncert előtt bejelentette, hogy távozik az Emeletből.

A fiúk énekes meghallgatást hirdettek, amire az Emelet egyre jobban csengő neve miatt jónéhányan jelentkeztek. A választás Kikire, az Óceán együttes énekesére esett. Őt Fábián Tibor ajánlotta, aki sok ötlettel segítette a zenekar munkáját.

1984 telén Még egy csere történt. Tóth Vili helyét Michel vette át a doboknál. Ekkor alakult meg a klasszikus Emelet felállás. A tavaszi Pop-Meccs gálán már a szakma szerint Az év ígérete - díjat kapták.

1984 április 29-én meghívták egy Emelet koncertre a KEK-re Wilpert Imrét a Hanglemezgyártó Vállalattól, akit a teltházas koncert és a hatalmas siker meggyőzött arról, hogy lemezszerződést kínáljon a csapatnak.

A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg. A dupla teltházas lemezbemutató koncert az Almássy téri Szabadidőközpontban volt, ahol a csapat ezidőtájt gyakran lépett fel. Ősszel még egy NDK turné következett. 1985 tavaszán a Pop-Meccs gálán már jónéhány közönségdíjat begyűjtött az Emelet.

Márciusban érkezett egy megtisztelő felkérés. Budapesten adott két koncertet a Kaja`s-re redukálódott Kajagoogoo. Előzenekarnak meghívták az Emeletet. Nagy élmény volt a csapat számára ez a bemutatkozási lehetőség, a nagy kedvenc előtt a Budapest Sportcsarnokban . Ekkor jelent meg a második kislemez a Kenguru jobbhorga és az Álmatlanul-al.

Májusban a pesten koncertező Dire Straits meghívta legújabb Money for Nothing - című videóklipjébe az Emeletet. A videó az év klip-je címet kapta szerte a világon. Közben az első album Viktor Máté botrányos kritikája ellenére hamarosan elérte a bűvös 100 ezres eladási példányszámot, és a zenekar átvehette az első aranylemezt az agárdi Popstrandon, ahol az Emelet kezdte el az egész napos zenekari napok programsorozatát. Később sokan követték ezt a hagyományt.

`85 őszén Svájcban vendégszerepelt csapat.

A genfi rádióban élő koncertet is adtak. Megjelent a második nagylemez, rajta a Táncosnő, Édes évek, A film forog tovább slágerekkel.

Ekkor már havi rendszerességel működött a KEK-en az igen népszerű Első Emelet klub Turbók János aktív segédletével.

1986. februárjában egy nagy sikerű Petőfi Csarnok beli koncert után a Pop-Meccs gálán már három első helyet gyűjtött be az Emelet. A jugoszláviai Opatijában is felléptek egy fesztiválon.

A Tessék választani - című rádiós fesztiválra is meghívták őket, ahol az új slágert, az Állj, vagy lövök-öt csak Állj, mert jövök címmel és szöveggel engedik bemutatni az illetékesek.

Nyáron bearanyozódott a második nagylemez is.

Elkészült és ősszel meg is jelent a 3. album.

Ezt egy 50 előadásos turné követte, ahol Linda (Görbe Nóra) volt a vendég.

A sok fellépés és összezártság kicsit kikezdte a zenekar egységét. 1987 január elején Kisszabó Gábor és Tereh Öcsi bejelentette, hogy kilépnek, mert megalakították a Step együttest. A négy főre csökkent Emelet - talán egy kicsit a több ezer bátorító levél hatására is - elhatározták, hogy így folytatják tovább.

Oláh Ali, majd Gay Tamás segítette őket ebben vendégzenészként.

Tavasszal egy minden eddiginél nagyobb, 11 állomásból álló Sportcsarnok turnéba kezdtek, ahol 11 előadáson 33 ezer néző igazolta, hogy jól döntöttek. Ezt egy Turnéfilmen meg is örökítették az utókor számára.

A kitűnő technikai hátteret itt is, mint mindig az Emeletnél a Berkes Zoli és Micu által vezetett igen kreatív és lelkes csapat biztosította. Ezidőtájt Zákonyi Tamás is segítette a zenekar munkáját.

A tavaszi Pop-Meccsen már tarolt a zenekar 6 első, 5 második és 2 harmadik hellyel. Ősszel megjelent a negyedik nagylemez. Időközben a harmadik is aranylemez lett, túlszárnyalva a 170 ezres példányszámot.

Az 1989-es évet már ötösfogat-ként kezdék. Turné következett, majd elkészült a 7.album, a Vadkelet.

5 év szünet után, 1997-ben a megalakulás 15. évfordulóján egy nagysikerű, teltházas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tért vissza a csapat.

2003-ban Siófokra a Sport1 Fesztiválra kaptak meghívást, ahol emlékezetes előadást tartottak. 2007 júniusában Kiki jubilemi koncertjén a Müpá-ban állt össze három dal erejéig a zenekar.

2007 őszén DVD-n jelentetik meg a legsikeresebb Emelet dalok videóit, a Turnéfilmet és Drakula Táncol klip verkfilmjét.

A zenekar harmincadik évében, 2013. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában adtak koncertet, mint a zenekar utolsó koncertjét

Forrás: www.elsoemelet.hu
TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 415 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1905149.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: