Korponay Zsófi – „A zenekari éneklés egy sokkal szabadabb dolog” – interjú a művésznővel

 2019.12.17 13:17  |  G.Zoli  |   1550
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
0Az év végén megjelent a Talány Akusztik zenekar első klipje, amelyben egy különleges hangulatú karácsonyi dalt adnak elő. A zenekar fiatal énekesnője, aki egyben a Budapesti József Attila színház sikeres színésznője is, az oldalunknak adott interjújában, megosztotta a gondolatait a színházról és a zenéről.


Ha színészről van szó, akkor az az elfogadott tény, hogy egyben énekes is, hisz számtalanszor énekel zenés darabokat. Te hogy vagy ezzel?

Persze, ma már azt mondják, hogy egy színésznek mindenhez is értenie kell. Én meg pont azt tapasztalom inkább, hogy a színészek nagy része retteg az énekléstől. Nekem ilyen szempontból egyszerű dolgom van, hiszen a zene és az éneklés jóval előbb volt része az életemnek, mint a színház.


A tyúk vagy a tojás alapon. Melyik volt először énekeltél vagy színészkedtél?

A zene hozta a színházat, ma már nincs egyik a másik nélkül.


Mikor döntötted el igazán hogy színésznő leszel?

Először óvodás koromban. Akkor lebeszéltek, szóval volt némi kitérő, akartam lenni állatorvos, pszichológus, etológus.. Aztán úgy 16 éves koromban visszakeveredtem a színészethez, azóta úgy maradtam.


Zsófi színházi előadása közben


Milyen zenei stílust szeretsz? Kedvenc zenei előadó?

Szombathelyen elvégeztem egy jazz-ének szakot. Egészen addig nem volt különösebb kapcsolódásom ezzel a műfajjal, ma már ez a szívem csücske. Nagy hiányérzetem is van ezzel kapcsolatban, mert szívesen énekelnék akár big banddel, akár egy kisebb formációban, de sajnos a színház és az egyetem mellett erre már nincs kapacitás. A legnagyobb példaképem az elképesztő Nina Simone. A maiak közül pedig nagyon szeretem például Gregory Porter és Jamie Cullum zenéjét.


Teszel különbséget a színházi éneklés és az együttes-béli éneklés között?

Muszáj is különbséget tenni. A zenekari éneklés egy sokkal szabadabb dolog, a színháziban meg kell felelni rendezői és stílusbeli elvárásoknak.


Zsófi zenekari éneklése közben


Milyen úgy énekelni, hogy nincs jelmez, súgó, színpadmester?

Igazából ugyanolyan. Maximum annyi a különbség, hogy színházi közegen kívül nem tudom elrontani a koreográfiát.


Korábban már énekeltél más együttesekben, úgy gondolod, hogy a Talány Akusztik egy végleges állomás lehet?

Szerintem ilyen nem létezik. Az eddigi rövidke pályafutásom egyik legfontosabb tanulsága, hogy semmi sem állandó. Persze az ember törekszik rá, hogy hosszú távú dolgokba kezdjen bele és azokba fektesse az energiáját, de végül úgyis az idő és a szerencse dönti el, hogy melyik projekt mekkora távot tud befutni.


A Talány Akusztik együttes
Németh Szabó Tamás, Kristó Zsófia, Korponay Zsófi, Zöld Csaba, Gáspár Gyula és hátul a Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola Gyermekkórusa


Mi adta az ötletet, hogy a Talány Akusztikot megalapítsátok?

A József Attila Színháznak volt egy Legendák nyomában c. irodalmi sorozata, amelyet Szabó Zoltán Attila vezetett. Zoli, aki Schwalm Zoltán néven publikál is, felkérte Csabit (Zöld Csaba, zenekarvezető), hogy néhány versére írjon zenét a műsor színesítéseként. Ő kért meg az első egy-két ilyen dal születése után, hogy csatlakozzak a formációhoz, ami első körben három tagúvá cseperedett. Nagyjából másfél-két év után már több volt a dal, mint az irodalom, így önálló koncertező zenekarrá fejlődtünk. A többi már történelem.


Az első fellépéstől, gondolom sokat fejlődött a zenekar, van olyan, amiben még kellene fejlődni?

Mindig van hová fejlődni. Legutóbbi nagy lépéseink közé tartozik, hogy eldobtuk a székeket és a kottatartókat, szerettünk volna valóban zenekarként - és nem felolvasó színházként működni. Illetve hatalmas előrelépés, hogy a zenészek többségbe kerültek, így már alig-alig definiálhatjuk magunkat színész-zenekarként. Ez viszont számunkra is ösztönzőleg hat, próbáljuk megugrani a lécet, amit a zenészeink jó magasra raktak.


Az első klipetek elég jó fogadtatást kapott. Ti mire számítottatok?

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy elvárások nélkül ugrottunk neki ennek a premiernek. Nagyon kíváncsiak voltunk, és nagyon büszkék.


A werk videón az látszik, hogy jó hangulatban zajlott a forgatás. Valóban úgy zajlott?

Nagyon fárasztó nap volt, egész nap dolgoztunk, de én úgy gondolom, hogy jó hangulatú klipet csak jó hangulatban lehet forgatni. Sokan voltunk, a gyerekek pörögtek, nem volt zökkenőmentes az egész, megcsúsztunk időben is, de minden nehézség ellenére igyekeztünk, hogy minél kevesebb legyen a feszültség. Szerencsére mindenki nagyon nyitott és oldott volt, szóval ez nem volt nehéz.


A klip forgatása közben


Terveztek még klipforgatást?

Mindenképpen! Már folynak az előkészületek, de többet sajnos nem mondhatok.


Milyen jövőbeli tervetek van a zenekaron belül?

Még tanuljuk, hogy hogyan kell ésszel, kapkodás nélkül tervezni. A klipforgatás mellett természetesen a koncertezést szeretnénk belendíteni, minél több helyre szeretnénk eljutni a zenénkkel.


És neked a zenekaron kívül?

Nekem mostanában csak rövidtávú terveim vannak, például átmenni az összes egyetemi vizsgámon, többet mozogni és elég folyadékot inni naponta. Hosszútávban csak márciusig látok, akkor lesz a következő bemutatóm a József Attila Színházban. A 9to5 c. musicalben fogom Doraleet alakítani, akit eredetileg Dolly Parton játszott és énekelt, elég nagy a kihívás.


Hol tervezed tölteni az ünnepeket?

Karácsonykor szerencsére lesz időm hazamenni Szombathelyre, családdal, barátokkal és az összes kisállatommal együtt ünnepelünk. A szilvesztert a József Attila Színházban töltöm, hiszen aznap kétszer is eljátsszuk a Macskafogót, ráadásul egy extra, kibővített kiadásban.


Az oldal olvasóinak nevében, is köszönöm az interjút.

Én is köszönöm a kérdéseket!
Az interjút készítette: G. Zoli © 2019 (livethemoment.hu)


A Talány Akusztikról korában megjelent cikk és a klip itt látható: Talány Akusztik - A Manó (Egy karácsonyfadísz meséje)
Zsófi facebook oldala: facebook.com/korponayzsofi kövessétek!
Zsófi profilja a József Attila színház oldalán: jozsefattilaszinhaz.hu


TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 415 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1905123.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: