Új dallal és klippel jelentkezett az Újhold - Klip a karanténból!

 2020.06.17 21:11  |  livethemoment.hu  |   2450
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
0Az Újhold versmegzenésítő együttes legutóbb megjelent Weöres-hold című kislemezéhez készült klipet kizárólag telefonnal forgatták egy lakásban a karantén alatt. A frontember, Krasznahorkai László Weöres Sándor: A paprikajancsi szerenádja című közismert versét adja elő egy sajátos értelmezésben. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a verseket és az indie/alternatív zenei világot.

2011 márciusában alakult meg Budapesten az Újhold zenekar. A két tagú formáció kimondottan versek megzenésítésére jött létre. Az országban számtalan olyan tehetséges együttes/előadó van, aki kiválóan zenésít meg verseket. Az Újhold tagjai (mindketten rockzenekarokban játszanak) azonban az ún. alternatív-underground közegből jönnek, ezért más zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Ezért az Újhold egy színfolt lehet a hazai verszenekarok palettáján.

A zenekar első nagylemeze 2011 októberében jelent meg Bájoló címmel.

Az együttes tisztában van azzal, hogy a mai kor nem kedvez ennek a műfajnak. Mégis úgy érzi, a zene közelebb hozhatja az emberekhez a verseket. Egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.
A névnek több irodalmi vonatkozása is van: Az Újhold 1946 decemberétől 1948 májusáig működő szépirodalmi folyóirat. Szerkesztői: Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János, Somlyó György, később Nemes Nagy Ágnes, Örkény István és Gyárfás Miklós. Ők az Újhold-nemzedék. Újhold volt a címe Radnóti Miklós ötödik verseskötetének, amely 1935-ben jelent meg.

Krasznahorkai László mint magyartanár és zenész számtalan felkérést kapott iskolájában, ahol tanít, hogy bizonyos ünnepségekre zenésítsen meg verseket. A megzenésített versek száma egyre csak nőtt. Úgy érezte, hogy ezeket a dalokat el fogja felejteni, ha nem hoz létre előadásukra egy külön formációt. Mindenképpen egy billentyűt szeretett volna a gitár mellé, ezért nagyon megörült, mikor Hellenpárt György elfogadta a felkérését, hogy szintetizátoron kísérje. Az Újhold koncertjein időnként Takács Márton (dobok) működött közre mint vendégzenész.
Krasznahorkai László 1998-2008 között a Holt Költők Társasága (dark-wave) zenekar szövegírója, énekes-gitárosa volt. Négy nagylemezt készítettek az évek során. 2004-től 2012-ig a Szabad Európa Rádió (indie-alter) együttes szólógitárosa és egyik énekese volt.

2013-tól Takács Márton dobos állandó tag lett. Vendégzenészként időnként Lakner Ádám basszusgitáros is közreműködik a zenekar koncertjein. Ők ketten a fent említett Szabad Európa Rádió tagjai is voltak.


TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Hétvégi programajánló

Klipszavazás

Az oldal által szponzorált klippremier

CORY aka HAPPY GANG
Sokáig voltam távol - hip hop remix 2021.
     
Infobox
Public info
  
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 3 év és 155 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
999320.
Lefrissebb bejegyzések
Klippremier 8 órája 43 perce
Új arcát mutatja meg az énekes-dalszerző, BariLaci
Koncertajánló
Alanis Morissette újra Budapesten
2021. november 3.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                               

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: