Interjú Vághy Péterrel az Electro Grooves együttes frontemberével

 2020.03.20 19:28  |  livethemoment.hu  |   2324
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
0Színpadra lépni ének nélkül? Zenét szerezni találkozás nélkül? Így zenél egy nem mindennapi banda

Egy kávé mellett ültünk le beszélgetni az immáron négy éve megalapult, de akkor még csak egy tagot számoló Electro Groove frontemberével, Vághy Péterrel. A dobos beszélt a kezdetekről, a nem mindennapi stílusról, elmesélte, hogyan alkottak meg közös zenét olyan emberekkel, akikkel sosem találkozott, vagy beszélt, és természetesen szó esett a többi tag csatlakozásáról, ahogy a jövőbeli tervekről is.

Hogy jött neked ez az electro stílus?

Zenében mindenevő vagyok. Amikor annak idején elindult a ’90-es években a techno, elmentem Kaltenecker koncertre, ravepartyra, és mindenhol megtaláltam a helyemet. Volt az egyik nagy zenekarom, a Freak együttes, ami klubszinten elég jó nevű zenekar volt. A vége fele kezdtük behozni a 2000 -es években bejött centereket, és próbálkoztunk elektronikus vonulattal bejönni. De valahogy elfáradtunk, és akkor ez abbamaradt. Volt több próbálkozás, de mindegyik befuccsolt.


A Freak együttes koncerje a 90' években, a háttérben a doboknál Péter


Honnan jött a név és a logó, a három háromszög választás?

Az electro-t mindenképpen akartuk használni. A groove meg maga a dobolásban az alap, amit hallasz. Összeraktuk, így lett Electro Grooves, hogy a stílusra és a dobolásra is utaljunk. A három háromszög meg csakúgy egy próbálkozás lett.


A névnek eléggé külföldi hangzása van, az emberek nem feltétlenül gondolják, hogy magyarok vannak a háttérben

Lehet. Bár ugye a magyar nyelvű a posztolás Facebookon, YouTube-on.


Hogyan alakult meg az Electro Grooves?

Ez az én projektem. Én dobolok, nagyon sok ideje csinálok mellette zenét, de 2016-ig nem volt olyan, amire azt mondtam volna, hogy bevállalom nagy közönség előtt. Mellette mentek a zenekarok, fellépések, teljesen más stílusban, mint amit most játszunk. Mindig éreztem, hogy ez a szakipar nem nekem fekszik. Az Electro Groovesnál meg csak jöttek a dalok, otthon megcsináltam hozzá a vizuálokat, amiket vetítünk is most már. Mentek fel YouTube-ra, Soundcloud-ra, különféle oldalakra. Meg voltam elégedve, hogy havi egy-két dal kijön. Egy darabig. De összejött 30-40 dal, aztán 2018 körül mondtuk, hogy valamit próbáljunk meg ebből kihozni. Próbálkoztam egy-két emberrel, és egyszer rám írt Bálint.


Előtte nem ismertétek egymást?

Nem. Gondolkoztam, hogy menjek egyedül színpadra: elektro, akusztikus a dob, vetítek hátra, de azt így elvettetem. Kiraktam Facebookra, és hál’ isten Bálint jelentkezett.


Kit kerestél?

Perkást. De elég képlékeny volt, hogy szólisztikus hangszert keresek… Bálintnál felcsillant a szemem, amikor lementem a próbára és megláttam. Ütős és szólisztikus hangszereken is játszik. Nagyon megörültem, hiszen perkást kerestem, de ugyanakkor jött a szóló hangszer is.


Ő mennyire veszi komolyan?

Abszolút, az első pillanattól kezdve. Pénteken találkoztunk, a következő héten tartottunk egy próbát, és onnantól kezdve minden pénteken összeraktunk egy-két dalt. És 2019-ben kezdtünk el játszani.


Előtérben Bálint a háttérben a doboknál Péter (AlterTél Minifesztivál/Helyszín: Három Holló)


Milyen vagy, mint zenekar vezető, főnök?

Jól kijövünk, nyilván kikérem mindenki véleményét, van beleszólásuk. Bálint jobban ért az ütős részhez, jobb rálátása van, mint nekem. Eddig hál’ istennek nagyon gördülékenyen haladtunk. Jancsi, a gitáros is abszolút partnert.


Hol léptetek fel először?

Először az S8 Underground Clubban. Nem is értettem, mit keresünk ott, mert utánunk csak metál zenekarok voltak (nevet).


Milyen élmény volt?

Az első, az jó! Hát ugye nem ez volt az első koncertem életemben, tehát így tudtam milyen. Éreztük, hogy nem vagyunk odavalók, de mi jól éreztük magunkat, mint eddig minden bulin.


Eddig melyik volt az a koncert, ahol nagyon jól éreztétek magatokat?

Kabinban játszottunk nyáron, lent van a Duna-parton. Nagyon jó volt, jól játszottunk, jól is szóltunk sokan voltak. Ránk is jöttek páran. Most hogy egyre sűrűbben játszunk, egyre jobban élvezzük.


Koncert a Kabinban


Előfordul, hogy a ti hangszerelésetekre nem tudnak beállni a hangosítók?

Mindig felcsillan a szemük, hogy végre valami nem dob, basszus és gitár. Örülnek neki, várják, mert nem egy sztenderd felállás van, hanem vibrafonnal, kongákkal, mindenféle ütős hangszerekkel. Most így trióban játszunk. Nem is tudom, hogy ki fogalmazta meg, hogy most ritmus szekció előrejött, de ezt szeretném meghagyni. Egyelőre tehát maradunk így, de aztán ki tudja, lehet, hogy két hét múlva valaki rám ír, és akkor kipróbáljuk őt is?! Bár azt lehet hosszútávon, hogy egy-egy bulira akár egy beugró zongoristát, akár egy gitárost, egy DJj-t, VJ-t, valakit, aki más vizuált vetít, mint amit én csináltam. Ez egy folyamat része, dolgozunk, csináljuk. Most a közönségszervezés megy, mert van egy emberünk, aki vonzza a bulikat. De még neki is új, amit mi hozunk, mert erre nehéz megtalálni a közönséget.


Van olyan banda, ami nagy kedvenced?

Nincs. Mindenkit, aki jó és szép zenét csinál, azt szeretek, de nincs abszolút kedvencem, mindent meghallgatok.


A rockot nem próbáltad?

Nem. Ha kell ledobolom. Nem vagyok az a szakmunkás típus.


Kinek a koncertjén lennétek előzenekar?

Oh, ez egy nagyon jó kérdés. Richard Bona előtt nagyon jó lenne játszani.


30-40 dalotok van. Abból már lehet egy közepes koncertet csinálni.

Igen, de ahhoz az kell, hogy jobban megismerjenek és ismeretlenül is jöjjenek el. 3 órás bulit, ahhoz sokat kell még dolgoznunk, mert sok dal nincs még átültetve.


Egy idő után nem lenne unalmas?

Nem. Próbáltuk változatossá tenni. Elég vegyes a dalok szerkezete. És sok nincs átültetve, hogy hogy fogjuk hármasban eljátszani, most ezen dolgozunk. Most kb. a felét tudjuk Jancsival eljátszani a daloknak, pár hónapja csatlakozott. Most teljes egy órát szeretnénk lejátszani, aztán megyünk tovább. Vannak olyan dalok, amikhez még hozzá se nyúltunk.


Csináltad a dobsulit?

Igen, én a Martonosi Gyuri bácsinál, Jávori Vilmosnál és Szendörfi Petinél tanultam. Persze zeneiskola, kötelező szolfézs órákkal.
A dobolás területén kell még, hogy gyakorolj?

Folyamatosan. Nagyon van még mit tanulni, de mivel én csináltam mindent, így nagyon önző módon a komfortzónámon belül vagyok, de tudom, hogy idővel ki kell lépnem.


És ha kilépsz, akkor merrefele lépsz ki?

Még jobban elektronikus zene felé. Az már nagyon ambient, nagyon glitch, de ahhoz még dolgoznom kell kicsit. A technika megvan, már csak hozzá kell jutni.


Törtél már el ütőt?

Micsoda??? (Nevet) Rengeteget! De nem is ez a fájdalmas, hanem, amikor térden vágod magad, az jobban fáj. Nem olyan sűrűn töröm, de azért na…


Ha nem zenéltek, akkor mivel foglalkoztok?

Mindenkinek van saját, normális polgári foglalkozása. Bálint tanít, ő a zene vonalon van, én a repülőtéren dolgozom, Jancsi meg építőiparban. Sajnos, nem ebből (zenélésből) élünk, de ki tudja mi lesz később.


Ez a jövőben is egy menő zene.

Ennek örülök, hogy így látod, nem stílushoz köthető, fúziós, elektro- akusztikus van benne ambient, kicsi glitch, kicsi dubstep.


Mi az, amiből ihletet merítesz a zenéléshez?

Mind magamból jön, mindegyik dalt én írtam, mindegyik vizuált én csináltam. Mindegyik más. Igazából úgy készültek, hogy próbálkoztam, jöttek frázisok, amik tetszettek, amiket folyamatosan építettem. Nálam igazából fordítva van, tehát van egy dal, és utána leültem, elgondolkoztam, hogy miről szól, nekem miről szól, honnan jött.


Mennyi időt vesz igénybe egy dal elkészítése?

Hát, akkor van kész, amikor azt mondom, hogy kész van, de egyébként mindig csinálnám. De el kell engedni egy idő után és tovább menni. Van jó pár talonban, amelyikhez nincs kitalálva a vizuál, vagy a konga része, vibrafon része… De havi egy dalt szeretnék. Mindegyik dalhoz tartozik egy idézet. Kitaláltam, hogy például egy színészlány eljön velünk és minden dal előtt egy hozzá kötődő idézetet elmond. Mivel nincs szöveg, így nehéz értelmezni egy-egy szám mondanivalóját.


Mikor leültök beszélgetni hosszú távú tervekről, miről álmodoztok?

Egy koncertező zenekarról.


Gondolom nem rövidtávra terveztek, nem fogtok elakadni, ha még egy kicsit nem lesz nagy durranás?

Igen, megyünk előre csináljuk. Nem fogom hagyni és remélem, hogy a többiek is kitartanak mellettem.

Hol látod a bandát úgy 5-6 év múlva?

Nagyon remélem, hogy meg tudunk tölteni nagyobb nézőszámú helyet.


Milyen sűrűn tervezitek a koncerteket?

Remélem, minden össze is jön, ami van. Kettő le van fixálva: május 8-án játszunk az Analóg Music Hallban, május 23-án pedig az Edison Barban. Egyik helyen sem játszottam még. Ezt a havi egy-két bulit akarom tartani hosszú távon. Többre nincs nagyon energia, idő, mert mindenkinek ott a család, gyerek, dolgozni is kell.


Akkor otthon van egy kis stúdiód?

Van egy kis sarkom, igen.


A család támogat, nem szólnak bele?

Abszolút nem, élvezem a támogatásukat. A vizuálokat mindig én csináltam. Van olyan, amihez az akkor kétéves lányom rajzaiból csináltam meg a vizuált. Az ő ecsetvonásait, rajzait lefotóztam, megszerkesztettem.
Nem kaptál felkérést más együttesekből?

Még nem, de nem is biztos, hogy vállalnám. Volt már, hogy menjek ide-oda, de ez a sajátom. Nyilván meg tudnám oldani, de idő, energia kell, vagy abba fektetek bele, vagy ebbe.


Nem zárkóztok el új tagok csatlakozásától?

Nem, most egyelőre ennyien vagyunk. Vannak egyébként dalok, amik olyan emberekkel készültek, akikkel sosem találkoztam. Van például egy, amit spanyol gitárossal hoztunk össze. Ő rám írt, hogy nagyon jó, amit csinálok, én is meghallgattam ő mit csinál, aztán megbeszéltük, hogy közösen is készítünk egyet. Megcsináltam az alapot, elküldtem neki, ő pedig vissza a saját dolgát, én még kicsit alakítottam rajta, és így lett egy közös dalom egy olyan emberrel, akivel életemben egy hangot nem beszéltem. De ugyanígy készült egy dal magyar zongoristával is, Séthy Viktorral. Nem beszéltünk élőben, telefonon, sehol, csak e-mailben. De volt, hogy Instagramon találtam rá valakire, akinek nagyon jó képei voltak, ezért ráírtam, hogy használhatnám-e a fotóit vizuálként, elküldtem neki egy dalt, meghallgatta, rábólintott. Így készült a Fake című dal videoklipje.


Mik a jövő évi terveitek?

Szülessenek újdalok, játsszunk jó sokat, minél több emberhez eljussunk… egyelőre ezek a kitűzött célok.


Üzensz valamit az oldal olvasóinak?

Akit érdekel, és felkeltettük az érdeklődését, az mindenképpen jöjjön el.


Mit ígérsz nekik?

Azt, hogy mindig történni fog valami. Vagy egy új dal, vagy valami. Próbálunk izgalmasak, lenni és maradni.


Az Electro Groovest bemutató cikk itt látható: Feltörekvő bandák 1. rész - Electro Grooves

Az interjút készítette: G. Zoli és Pintér Adrienn © 2020 ( livethemoment.hu )
Képek: G. Zoli ( livethemoment.hu ) és facebook.com/electrogrooves/


Az Electro Grooves weboldala: electrogroov.es,
facebook oldala: facebook.com/electrogrooves,
youtube csatornája: youtube.com/electrogrooves és
Instagram oldala instagram.com/electro_grooves/ kövessétek és csatlakozzatok!


TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 4 év és 188 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1431877.
Lefrissebb bejegyzések
Klippremier 1 hete 5 napja
Itt a recept, hogy mit kell csinálni, ha épp nagyon eleged van mindenből
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: