Nagy Hunor Attila: „A Beatricére még mindig ugródeszkaként tekintek” - interjú a zenésszel

 2020.01.06 19:54  |  G.Zoli  |   4072
Értékeld ezt a cikket
(1 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
1
Aki szereti a Beatricét és az utóbbi 10 évben volt már koncertjükön, az bizonyára hallhatta a dobolást és a dobszólót is. Nos, aki a dobok mögött ül és adja a ritmust a zenekarnak és dob játékával kápráztatja a közönséget az nem más mint egy fiatal és zenész gyökerekkel rendelkező dobos, aki nem más mint Nagy Hunor Attila, Nagy Feró fia. Ezúttal Hunor, az oldalunknak adott interjút.

Születésed óta a zene betölti a mindennapjaidat, lett volna más esélyed, hogy ha nem a zenélést választod? („Hiába mondtam, hogy menj el mérnöknek vagy valaminek…” - idézve Nagy Ferót)

A szüleim soha nem parancsoltak meg semmit, hanem támogatták az elképzeléseimet. Emlékszem, volt olyan időszakom, hogy inkább a focit választottam volna a zene helyett. Ilyenkor édesapám rávilágított arra, hogy miben vagyok jó és miben nem. Utóbbi volt a sport. A családom soha nem zárt keretek közé, engedték, hogy azt tegyem, amit szeretnék.


Miért tetszett meg a dobolás? Ha a családba nem dob, hanem mondjuk zongora került volna, akkor most a zongora lenne a mindened?

Nem tartom kizártnak.Lehet, hogy még jobban is tetszene egy dallamhangszer. Mindig azt a területet keresem, amit még nem aknáztak ki a zenében. Viszonylag egyszerű a dolog, a legtöbben másolnak valakit, bele akarnak illeszkedni egy stílusba, nem elég bátrak önmaguk lenni. Szerintem én elég bátor vagyok ehhez. Dobosként erre van is lehetőségem.


Szigorú gyerekkorod volt?

Az iskola területén voltak gondjaim. Felnőtt fejjel úgy gondolom, hogy kb. 5 évvel később értem meg a koromhoz képest… Magyarul, kb. 10 évesen kellett volna iskolába mennem, hogy érdekeljen ott bármi is.
„Számold ki a csonka gúla felületét! Miért? Számold ki te, engem nem érdekel semmilyen gúla!”
Ezt édesapám nehezen tűrte és volt ebből feszültség otthon. Gimis koromban azonban már ő sem nagyon tudott mit kezdeni velem, szóval inkább rám hagyta. Lett érettségim és diplomám is, annak ellenére, hogy a tanáraim borzalmas emberek voltak!
Olyan suliba jártam, ahol mindenki ki volt tüntetve, persze én soha! Diákolimpia városi 15. helyéért is igazgatói dicséret járt, nekem egy szóbeli sem azért, mert tízezer ember előtt doboltam. Nem haragszom rájuk, de azért ez egy seb marad a lelkemben.

A szüleim sok mindent megtanítottak, amit más elfelejt. Alapvető dolgokat. A köszönés, ha bemész egy helyre, a hála, ha kapsz valamit, mások tisztelete, stb. Ezeket az alapvető dolgokat sok szülő elfejti, ami szerintem tragédia.Nézz fel a facebookra egy percre és elsírod magad…


Gyerekkorodban volt kedvenc együttesed, zenéd?

Természetesen volt, de nem nagyon emlékszem ezekre. Az tuti, hogy a Hupikék Törpikék kazettákat megvetettem a szüleimmel. Karthágó koncerten voltam először, aztán később Ossianra vitt sokat édesapám. Ezekre én akartam menni, nem volt kötelező program. Mindenesetre nagyon beleszerettem az élő zenébe.
Sokat voltam apámmal zenészek körében. Gyerekként fel sem fogtam, hogy micsoda legendákkal ülök egy asztalnál.


És most?

Igyekszem mindent hallgatni. Az utóbbi időkben főleg az Country és a Rockabilly szólt nálam, de nem ritka, hogy Billie Eilish-t hallgatok. Szeretek belemenni az új dolgokba, akár szeretem akár nem az előadót.
A nagy kedvenc a Rolling Stones, a Slipknot, a Muse, a My Chemical Romance, a Fall Out Boy. Büszke vagyok arra, hogy nem stílusokban gondolok a zenére. Ami tetszik, azt hallgatom, és nem érdekel, hogy ki mit mond róla.
2010-től vagy a Beatrice hivatalos dobosa. Soha nem jutott eszedbe hogy külön menjél, hogy elhagyd a zenekart?

Többször eszembe jut, mint gondolnád….
A Beatricére még mindig ugródeszkaként tekintek, nem gondolom úgy, hogy ez a zenekar életem nagy lehetősége.
Jelenleg is van másik projektem, Barbaró Attila meghívott a szólólemeze feldobolására, ami esélyes, hogy tovább fog fajulni egy albumnál. Ez is hamarosan kiderül…
A Beatricében többet tanulok mindenről, mint más zenekarban tehetném. A nagy lehetőséget még nem kaptam meg az élettől, de ha eljön, az biztos, hogy nem fogok hibázni…


Milyen a viszonyod a zenekar többi tagjával?

Sokat járunk össze a zenekaron kívül is. A családjaink is kedvelik egymást. Decemberben, a 30. születésnapomon is együtt voltunk három napig egy wellness szállodában. Gyakran csinálunk közös programokat akár családi, akár egyéni szinten. Évente minimum egyszer van egy nagy stáb bográcsozás is, ilyenkor mindenki hozza az egész famíliát és megy a party. Családként gondolunk a csapatra, amibe a technikai- és minden kisegítő részleg is beletartozik.


És a zenekar vezetővel (édesapáddal) zenei téren?

Ferót meg kell tanulni megérteni. Nagyon sokat (közeli hozzátartozók is) képtelenek erre, sőt, talán egy kezemen megtudom számolni, hogy ki az, aki tud vele bánni. A lista élén mindenképpen én állok (és édesanyám).
Szerintem közöttünk van egy olyan kapocs, hogy valóban félszavakból is értjük egymást és fel tudom venni az ő ritmusát. Volt már többször nehéz szitu, pl egy nagyobb koncert előtt három nappal találta ki, hogy két farizeust szeretne, akik egy világító keresztre feszítik őt a színpadon. Nem volt egyszerű, de megoldottam és boldogok voltunk.


Nagy az elvárása?

Az elvárás, hogy minden projektbe a maximális erőbedobást tegyük a siker érdekében. Főleg kimondatlan szabályaink vannak, amik mindenkinek egyértelműek. Semmi nem számít, amíg a koncert rendben van. Ami a fellépés rovására megy, az erősen kerülendő!

Magam felől akkor vagyok nyugodt, ha tudom, hogy rajtam már nem múlik semmi, én maximumon felül teljesítettem. A lelkemre tudom venni, ha visszagondolva úgy érzem, hogy még tehettem volna többet is.
A zenekarban az én feladatom többek között a netes megjelenések kezelése, a csatornák frissítése. Szeretem ezt a részt is a legkreatívabban megoldani.


És milyen a viszonyod vele a magán életben?

Felhőtlen. Jelenleg még szomszédok vagyunk az édesapámmal és sokat átjárunk egymáshoz. Rendszeresen főzünk úgy, hogy a másik is kapjon belőle. A lányommal és a bátyám fiával szinte már giccsesen bánik a Papa, ezt az oldalát szinte csak mi ismerjük.
A dobot játszi könnyedséggel kezeled, úgy érzed, hogy szükséged van még fejlődésre?

Mindig kell a fejlődés. Ebben a világban nem teheted meg, hogy nem vagy naprakész! Még a Rolling Stones is az! Naponta jönnek innovációk, új dobolási technikák, amiket meg kell tanulni! Fél éve újra elkezdtem dobtanárhoz járni, pedig ki nem állhattam őket. Az ott tanult dolgokat igyekszem a saját stílusom szerint alkalmazni, hogy ne görcsösen megtanult technikám legyen, mint a legtöbb dobosnak.
Egy színész mondta, hogy azért tanult meg táncolni, mert így a járása is megváltozott. Ezt az elvet követem én is a dobolásban.


Naponta hány órát töltesz gyakorlással?

Gyakori kérdés, azt szoktam mondani, hogy kevesebbet, mint kéne. Amióta tanárhoz is járok, a kötelezőket igyekszem napi szinten gyakorolni. Máskülönben vannak időszakaim, mint például a turné előtti pár hét, amikor a lehető legtöbb időt a dob mögött töltöm.


Egy-egy koncerten hány dobütőt „fogyasztasz” el?

Ez nagyon változó. Az utolsó bulin nagyjából 5 párral használtam el, de nem ritka, hogy fordítva van, szóval 1 pár 5 koncert alatt. Ez sok mindentől függ. Hozzá kell tennem, hogy nekem a legvékonyabb verő a legkényelmesebb, ami egyáltalán nem szokványos rockzenében.
Mikor a koncerten, a dobszóló végén a közönség közzé dobod az ütőt vagy ütőket ez értelmezhető annak, hogy a rajongótábort szereted vagy tiszteled?

Úgy érzem, hogy a szeretet és tisztelt nem kérdés esetemben. Bárki megnézheti a fb oldalamat, szerintem egyértelmű, hogy miként viszonyulok a közönségünkhez és a követőimhez. A dobverődobálás mára amolyan elvárt dolog a dobosoktól, akik pedig elkapják azoknak ez egy ereklye. Nem mindig dobom be amúgy a verőmet, ha nem nyújtózkodnak érte, akkor haza viszem.
A legtöbb koncertünkön az első sor tele van kisgyerekekkel, nekik nagyon szeretek adni, mert, ahogy utána visszanéznek rám, az leírhatatlanul nagy élmény!


Az utóbbi években új irányban indult az életed, megnősültél és 2018-ban gyermeked született, a zenélés mellett jut időd a családra?

2017-ben volt az esküvőm, a 2018-ban született a lányom. A feleségemmel egyébként 7. évünket toltjük egymást mellett, szóval ő már hozzá van szokva, hogy van egy nagyon kemény fél év, amikor alig látjuk egymást. Tavaly volt olyan, hogy 10 koncertünk volt 9 nap alatt. Ilyekor nem is maga a távollét okoz problémát, hanem az átszellemülés. Nekem kicsit nehezen megy. Amikor hazajövök pár nap koncertezés után, akkor kell még 2 nap, hogy visszaváltozzak férjjé és apává, de akkor már indulunk a következő helyszínre. Nehéz dolog az, de a felségem mindenben támogat és nagy erőt ad.


A jövő terveid, a zene terén?

Szeretnék sokat tanulni, sokat gyakorolni. A Beatricével is minden eddigieknél nagyobb terveken dolgozunk, hogy a 2020-as évben még tovább tudjuk növelni a zenekar népszerűségét. Nemrég Barbaró Attila meghívott a szólólemeze feldobolására, erre is sor fog kerülni idén.


Üzensz valamit az oldal olvasóinak?

Elsősorban, hogy hallgassanak sok jó zenét és válasszák a megbízható netes oldalakat, ha friss hírekre vágynak. Emellett a legfontosabb, hogy nagyjából havi egy Ricse koncerten kötelező a megjelenés a jó közérzet megőrzése érdekében!


Az oldal olvasóinak nevében, is köszönöm az interjút.Az interjút készítette: G. Zoli © 2020 (livethemoment.hu)
Képek: G. Zoli (livethemoment.hu) és facebook.com/nagyhunorattilalajk


Nagy Hunor Attila facebook oldala: facebook.com/nagyhunorattilalajk és
youtube csatornája: youtube.com/NagyHunorAttilaDrum kövessétek és csatlakozzatok!


Nagy Hunor Attila dobszólója képekben

TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 415 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1905129.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: