Ő nem James és nem is Bond! Exclusive interjú Szolnoki Péterrel a Bon – Bon együttes frontemberével

 2020.04.30 15:15  |  G.Zoli  |   3546
Értékeld ezt a cikket
(11 szavazat)
 
0
 
0
 
1
 
0
 
10Talán nincs is olyan zenekedvelő idős, közép vagy fiatalabb korosztályú, aki nem hallotta volna a „Nem vagyok James,s nem vagyok Bond” vagy „Valami Amerika” vagy „Viva Espana!” refrén részletű dalokat. Számtalan sláger dalok, tucatnyi albumok melyek között jó pár bearanyozódott, film betétdalok és nem kevesebb, mint negyed évtizedes zenei pálya. Aki ezeket tudhatja a háta mögött és arról nem is beszélve, hogy jó nagy rajongói táborral büszkélkedhet, az nem más, mint Szolnoki Péter a Bon – Bon együttes énekes frontembere. A napokban Pétert kértem fel hogy készítsünk el egy interjút az oldal olvasói számára. Természetesen Péter örömmel válaszolt a kérdéseimre.


Sajnos a kialakult helyzet a zeneiparra is kihat. Hogy vagy és hogyan telik a bezártság?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan helyen lakom a Párommal, ahol van lehetőségünk kimozdulni úgy, hogy senki nincs a környéken. Tehát egyrészt nincs bezártság érzetem, másrészt nekem jól esik ez az elvonulás, ez a csend. Elfoglalom magam, minden napra jut valami feladat.

Az elmúlt hónapban négy színvonalas zenei produkcióban vehettem részt kiváló kollégákkal. Olvasok, filmeket nézek, tornázom, zongorázom, éneket tanítok online, interjúkat adok, szülinapi köszöntőket készítek felkérésre és a házimunkából is kiveszem a részem. Szóval jól vagyok, nem unatkozom. Amúgy az év első három hónapja alapjáraton is uborkaszezon, tehát most még nincs nagy különbség. Kérdezd meg ugyanezt két hónap múlva, akkor már lehet, hogy másképp látom az egészet!
Honnan a zeneszeretet?

Édesapám zongorázott, fuvolázott és nagyon sok fajta stílusú zenét hallgatott. Bár Édesanyám is tanult zongorázni, az anyai nagypapám pedig hegedült fiatalkorában, sőt még az apai, felvidéki felmenőim között is voltak, akik trombitáltak a helyi bányász zenekarban, mégis egyedül én lettem professzionális zenész a családból.
Nyolc évesen kezdtem fuvolázni a salgótarjáni zeneiskolában, ahol nagyszerű tanárom, Szvoren András vezetett be a hangszer rejtelmeibe.


2019. Musical és Miskolc Symphonic koncert ( Fotó: Beregi László)


Két év múlva már a helyi fúvószenekarban zenéltem Torják Vilmos karmester irányítása alatt. Nem sokkal később a felesége, Torják Magdolna lett a zongoratanárom, a szolfézst pedig Dr. Bélyei Lajosné tanította. Sokat köszönhetek nekik, ők készítettek fel a zeneművészeti szakközépiskolai felvételimre.


Mikor kezdtél el énekelni?

Már a zenei általánosban tagja voltam az iskola kórusának, amit énektanárnőnk, Kaposi Ida vezetett. Jártunk kórusversenyekre is, voltunk Szentesen és a szülővárosomban, Debrecenben is. 15 évesen, a zenei szakközépiskolában alakítottam egy zenekart Sziluett néven, ahol először csak zongoráztam, később már énekeltem is. Ekkor kaptam az első pozitív visszajelzéseket a hangszínem miatt.


2020. Tom Tom Stúdió / Charlie lemez / éneklés (Fotó: Hortobágyi Oros)


Akkoriban még a fuvola volt a fontosabb, hisz művész-tanárnak készültem, ekkor már Gáblik Zoltán volt a fuvola-, Blázy Lajos a zongora-, illetve osztályfőnököm, Timkó Gábor volt a szolfézs-összhangzattan tanárom. A zenekari próbáinkat Jakab Gedeon, az iskola igazgatója vezette. Nekik is rengeteg mindent köszönhetek! Szóval, komolyabban csak húsz évesen kezdtem foglalkozni az énekléssel. Kósa Zsuzsanna volt az énektanárnőm, akinél hangképzést tanultam és ő indított el a jazz felé vezető úton. Minden tanáromra jó szívvel és szeretettel gondolok.


Ki volt a zenei kedvenc? Kinek a kazettája volt féltve őrzött kincsed?

Rengeteg előadó van, akikre példaképként tekintek. Mivel meglehetősen eklektikus az ízlésem, így minden műfajból a legegyedibb, legízlésesebb és legtermészetesebb előadókat kedvelem. Van is egy hatalmas cd gyűjteményem. Itt most egy hosszabb felsorolás következik:

A The Beatles az alap. Ezután közvetlenül a Level 42 és a Toto zenekar a kedvencem. A női előadók közül De'ree, Diana Krall, Ella Fitzgerald, Eva Cassidy, Faith Hill, Hajdu Klára, Kollányi Zsuzsi, Lara Fabian, Natalie Imbruglia, Norah Jones, Pink, Sebestyén Márta, Shania Twain, Szőke Nikoletta, Tóth Edina, Tóth Vera, Veres Nika és Whitney Houston a kedvencem.

A férfi énekesek közül nagyon szeretem Frank Sinatra, Tony Bennett, Chet Baker, Harry Connick Jr., Michael Bublé, Kurt Elling, Bobby McFerrin, Gregory Porter, Stevie Wonder, George Benson, Rick Astley, James Ingram, Luther Vandross, Brian McKnight, Tom Jones, Huey Lewis, Phil Collins, Sting, Elton John, Bruce Hornsby, Bryan Adams, John Mayer, Charlie, Kökény Attila, Mező Misi, Feke Pál, Serbán Attila, Bereczki Zoltán, Gájer Bálint - és még sorolhatnám - hangszínét, előadásmódját.


Mivel katonai suliban tanultál, ez arra enged következtetni, hogy a fegyelmed is katonás. Ez igaz?

Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a katona suli zenei szakközépiskola volt, de igen. Ott megtanultam a rendet és igénylem is. Azt tartom, hogy akinél rend van belül, annak a környezetében is az lesz. Nemcsak a zenében szeretem a harmóniát.


Fotó: Höltzl Gergő


Optimista vagy?

Igen, mindig látom a fényt az alagút végén. Mivel a kimondott szónak teremtő ereje van, ezért igyekszem mindig pozitív dolgokat "mantrázni". A humor pedig sokszor átsegít a nehezebb helyzeteken.


Soha nem gondoltad, hogy más „fegyvernemet" válasz? Gondolok itt tüzérség, gyalogság, mesterlövész stb.

Ezt még sosem kérdezték tőlem. Bár van érzékem a lövészethez, de nem, soha. Én zenésznek születtem, és mint az imént is említettem, ez a katonai suli valójában egy olyan zeneiskola volt, ami katonazenészeket képzett. Nekünk a hangszerünk a "fegyverünk".


Milyen volt a 90-es években zenekart alapítani?

Izgalmas és reményteli. Nagyon lelkesek voltunk annak ellenére, hogy ez az időszak először nem kedvezett a dallamos popzenének. Szerintem most sokkal nehezebb helyzetben van egy kezdő zenekar az érvényesülés terén, de mint minden, ez is kitartás, szorgalom és jó önmenedzselés kérdése.


Induláskor rögtön megjelent egy albumotok, majd követte a második, sokat dolgoztatok? Nehéz volt betörni a zenei életbe?

Igen, lassú volt a felfutás. Négy évbe telt, mire összekapcsolták a hangot a névvel és a zenével annak ellenére, hogy a zenei szerkesztők állandóan játszották a dalainkat. Minden évben adtunk ki lemezeket és mindegyikről legalább négy-öt sláger született. 2000-ben kiadhattunk egy válogatás albumot.


Az dalaitokat te magad írod, vagy van segítséged? Kik a zenekar tagjai?

A zenét Török Tomival ketten írjuk, a dalszövegeket pedig Duba Gábor és Tomi felváltva. Én általában zongorával, Tomi gitárral komponálja a dalokat, melyeket először otthon meghangszerelünk, majd a stúdióban kapnak végső formát. A kezdetektől velünk van zenekarunk dobosa, hangmérnöke, zenei producere, Szentmihályi "Michel" Gábor. Később csatlakozott a hátteret erősítő csapathoz a másik hangmérnökünk, a zongorista, hangszerelő Závodi Gábor.


A Bon-Bon zenekar
balról jobbra: Gyenes Béla, Kozma Tamás(guggol), Tulkán Péter, Szentmihályi Gábor, Péter,
Török Tamás, Németh Miklós és Pintér László (sofőr, road)


Velük sok más produkcióban (Rapülők, Demjén Ferenc) is volt szerencsénk együtt muzsikálni. Sajnos nem rég veszítettük el drága szaxofonos barátunkat, Gyenes Bélát, aki a kezdetektől velünk létezett. Nagy veszteség számunkra, lélekben mindig velünk marad. Őt váltotta a szintén kiváló szaxofonos, Zsemlye Sanyi "Zsömi". Velük amúgy együtt dolgoztam a rendőrzenekarban is, akárcsak Tulkán Petivel, aki a zenekarunk nagyszerű trombitása.

Németh Miki zongorázik a csapatban, aki a Fool Moon és a Rock4 acappella együttesek basszistája és hangszerelője. Kozma Tomi barátunk gitározik, s ugye mondanom sem kell, hogy Török Tomi basszusgitározik, én pedig énekelek és fuvolázom. Sokan játszottak még velünk az évek alatt, de aktuálisan így néz ki most a Bon-Bon zenekar. Szóval a dalírás és a hangszerelés, nem beszélve a koncertekről, igazi csapatmunka.


Az ötödik albumotokon, ami nagyon hamar "bearanyozódott", szerepel „A szexepilem" című dal. Ez anno az év dala is volt és azóta is állandóan szerepel a rádiók játszási listáján. Előtte számítottatok arra, hogy ez, vagy bármelyik dalotok sláger lesz?

Egy muzsikus elsősorban nem slágert készít. A dalírás egy öncélú folyamat, egy önkifejezési forma. Mindazon általános, vagy aktuális problémák, tapasztalatok összességének lenyomata, amik foglalkoztatnak minket. Hétköznapi történetek, visszás, vicces helyzetek, amikre szeretnénk rávilágítani és ezzel görbe tükröt tartani a hallgató felé. Először mindig magamnak írok dalt. Ha nekem tetszik, akkor megmutatom a szűk családnak, Tominak és ha ezen a rostán is átmegy, akkor kezdünk el vele komolyabban foglalkozni. Valójában a zenei szerkesztők és a közönség varázsolja slágerré a dalokat.
Abban az időben mennyire volt igaz rád a „A szexepilem" c. dal refrénjének utolsó sora, a „buknak a lányok rám"?

Még mindig igaz. "Komolyra" fordítva, ez a dal is egy humoros, játékos önreflexió, melynek szövege Duba Gábor tollából származik. Azt, hogy mennyire jöttem be a hölgyeknek, tőlük kellene megkérdezni.


A Valami Amerika főcím dalát is ti írtátok és adtátok elő. Ez igazi áttörést hozott? Hogyan élted meg ezt a sikert?

Az áttörés már évekkel korábban megtörtént. A dal miatt inkább újra a figyelem középpontjába kerültünk. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen váratlan és robbanásszerű lesz a siker. Hálásak vagyunk a szövegírónknak, Duba Gábornak, hogy beajánlott minket a rendezőnek, Herendi Gábornak és persze neki is, hogy minket választott.
Nagyon boldogok voltunk és vagyunk a mai napig, pedig eltelt azóta 18 esztendő. Még mindig felpattannak az emberek táncolni, amikor meghallják az első pár taktust. Sok barátság is szövődött akkoriban, melyek még mindig tartanak. Szóval a film lökött egy jó nagyot a szekerünkön, ami azóta is, immáron 25 éve fut.


27 éve aktívan részt veszel a magyar zenei életben. Ha most kezdenéd el, mindent ugyanúgy csinálnál?

Igen, mindent. Nem változtatnék semmin. Ezért válhattam azzá az emberré, aki most vagyok, mert annyi mindenen átmentem. Rengeteget köszönhetek a szüleimnek, családomnak, a tanáraimnak, barátaimnak, kollégáimnak, és persze a zenei szerkesztőknek, rendezvényszervezőknek. Nélkülük nem tartanék, nem tartanánk itt.


Melyik volt az a zenei korszakod, amire szívesen gondolsz vissza?

Mindegyikre büszkén emlékszem vissza és nem is nagyon tudok választani, hisz mindegyiket párhuzamosan műveltem, művelem a mai napig. Bármennyire is furcsa, mert elsősorban a pop-rockkal azonosítanak, de a jazz áll a legközelebb hozzám, ezen belül pedig a swing. Imádok big band zenekari kísérettel énekelni! A klasszikus zene is a szívem csücske. Szóval minden stílust szeretek, amibe épp nagy lelkesen belevetem magam.


Számtalan előadóval dolgoztál együtt. Van olyan, akivel még nem, de szívesen lépnél fel?

Ezen a színes magyar zenei palettán azt hiszem, hogy három olyan előadóművész van, akikkel szerettem volna, de eddig még nem volt szerencsém együtt zenélni. Az egyik ilyen, Szörényi Levente, akinek a zenei munkásságát gyerekkorom óta figyelemmel kísértem, vele szívesen muzsikálnék!


Jó pár, szám szerint 15 albumotok jelent meg, melyből 4 aranylemez lett. 2014-ben te külön is készítettél egy szólóalbumot. Terveztek ezután is lemezt készíteni?

Az elmúlt évek fényében nem szeretnénk több hanghordozót kiadni. Nem részletezem az okokat, de nagyon sokunkat érintő problémahalmaz ez. Legutóbb 2017-ben jelent meg a "Bé oldal" c. lemezünk, de ezt is csak azért jelentettük meg - az átugrott korosztály tagjaiként - cd formátumban, hogy kézzel fogható bizonyítéka legyen zenei létezésünknek. Ezentúl kizárólag a digitális felületeken leszünk hallhatóak, láthatóak.
A Bon-Bon együttes 25 éve töretlenül tartja magát. Sosem gondoltatok arra, hogy elváljatok?

Nem. Addig csináljuk, amíg van ránk kereslet, amíg a közönségünk "életben tart" és persze addig, amíg van mondanivalónk. Mi nagyon szeretjük a közös "gyermekünket", imádunk zenélni!


Török Tamással elválaszthatatlan páros vagytok. Milyen a kapcsolatotok?

Nagyon jó. A magánéletben is barátok vagyunk. Ennyi idő után is tudunk jókat beszélgetni, nevetni bármin, legfőképpen magunkon. Ebben a mostani járvány helyzetben is majdnem minden nap telefonálunk, vagy írunk egymásnak.


2017. Biatorbágy / Török Tomival (Fotó: Puskás Dávid)


Milyen terveitek vannak?

Mivel ebben az évben ünnepeljük a zenekar fennállásának 25. évfordulóját, ezért egy jubileumi koncertet tervezünk az év vége felé, amit majd egy országos turné követ.
Én az év elején komponáltam egy "Sárkányszív" című történelmi rock-musicalt Moravetz Levente író-rendező barátommal közösen, aminek eredetileg május 23-án lett volna a premierje Orfűn. Még nem tudom, hogy mikorra tolódik, de még az idén szeretnénk bemutatni!
Egy másik musical, a "Haverok, Buli, Bon-Bon" is fontos szerepet tölt be az életünkben, melyet másfél éve játsszunk nagy sikerrel a Hadart Színtársulattal, Háda János rendezésében. Remélem, hogy hamar vége lesz ennek az áldatlan állapotnak és ezzel az előadással is újra meg tudjuk örvendeztetni a nagyérdeműt!


Meglepődve láttam, hogy mint színész is kipróbáltad magad. Kérlek, mesélj egy kicsit a musical születéséről és hogy kik a partnereid ebben a darabban?

Tomi még 2000-ben feldobta az ötletet, hogy készítsünk egy jukebox musicalt. Zenegép-musicalnek nevezzük azokat a zenés filmeket, színházi darabokat, ahol a főszerepeket, vagy a főbb mellékszerepeket pop-rockzenészek alakítják, és a történet fontos dramaturgiai pontjain az általuk előadott sláger hangzik fel akár dalbetétként, akár instrumentális aláfestő zeneként.


Balról jobbra: Suhajda Dániel, Szabó Máté, Péter, Ekanem Bálint Emota (Fotó: Gigor Csaba )


Itthon mi lehettünk volna azok, akik meghonosítják ezt a műfajt, de aztán nagy szomorúságunkra senki nem állt mellénk, így hosszú ideig a fiókban maradt az ötlet. Aztán három évvel ezelőtt megkeresett minket a Vidám Színpad igazgatója, Böröndi Tamás, aki hallott erről az ötletről és szerette volna színpadra állítani. Nagyon örültünk a lehetőségnek, de aztán egyeztetési problémák miatt sajnos meghiúsult a közös munka. Ekkor kerestem fel Háda Jánost, akiről tudtam, hogy épp zenés darabot keres. Azonnal igent mondott és elkezdődött az érdemi munka.


Haverok, Buli, Bon-Bon musical / Koós Rékával (Fotó: Gigor Csaba )


Leült a darab írójával, Duba Gáborral és átvették, hogy hol kell még csiszolni a szövegkönyvet. 2018 őszén, az olvasópróbát követően Háda János vezényletével és egy fantasztikus színészgárdával - Andrádi Zsanett, Bordás Mihály, Cap Júlia, Csórics Balázs, Ekanem Bálint Emota, Gazdik Dávid, Gieler Csaba, Háda Bernadett, Koós Réka, Laurinyecz Réka, Suhajda Dániel, Szabó Máté, Takács Erika jeltolmács, Végh Judit, Zakariás Éva - elkezdtünk próbálni. Aztán végül, a húsz éve dédelgetett álmunk végre valósággá vált 2018. december 7-én.


2019. Balázs fiával énekelnek a “Musical és Miskolc” koncerten (Fotó: Beregi László)


Idén tavasszal leszel kerek évfordulós (50), hogyan készülsz rá?

Igen, most májusban leszek félévszázados. Elkezdtem ugyan szervezni egy szülinapi bulit, de érthető okokból ez is tolódik. Mindenképpen bepótolom, amint "kiszabadulunk".


Milyen terveid vannak magánemberként?

Ahogy lehet, találkozni szeretnék a családommal! Ennél most nincs fontosabb tervem.


Gyermekeivel 2018. –ban Balról jobbra: Péter, Boglárka, Balázs


Üzensz valamit az oldal olvasóinak?

Jó egészséget, kitartást és sok türelmet kívánok mindenkinek! Vigyázzatok egymásra! Találkozunk a jubileumi koncerten!


Az oldal olvasóinak nevében, is köszönöm az interjút.

Az alábbi videót Péter küldi az oldal minden kedves olvasónakAz interjút készítette: Gróf Zoltán (G. Zoli) © 2020 ( livethemoment.hu )

Péter facebook oldala: facebook.com/szolnokipeterofficial,
A Bon–Bon együttes youtube csatornája: youtube.com/BonBonVEVO kövessétek és csatlakozzatok!

TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 415 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1905166.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló
Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: