Sokáig voltam távol – Cory a.k.a Happy Gang - Interjú

 2021.03.21 20:29  |  G.Zoli  |   3393
Értékeld ezt a cikket
(8 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
8A ’90 években nem volt olyan buli, vagy a nem olyan nap hogy nem hangzót a rádióban a Fiatal Szerelem vagy a Kérek egy kulcsot a szívedhez vagy egy házibuliban megszólalt a Sokáig voltam távol című dal és bepörgött a buli. Igen, ez volt a Happy Gang.

Idézve a Wikipédiát:

„Magyarország egyik legsikeresebb popegyüttese. 1996-ban a "Kérek egy kulcsot a szívedhez" című daluk az ország legtöbbet játszott hazai felvétele volt. Nyertek Bravo OTTO díjat, slágerlista vezető dalaik, ma is közkedveltek. Dalaikat szellemes szövegek fűszerezik. Zenéjük tartalmaz dance, hiphop, elektronikus és rock elemeket is. A mai napig korosztálytól függetlenül, mindenki bulizik a számaikra. Legismertebb slágereik a Sokáig voltam távol, a Fiatal szerelem és a Kérek egy kulcsot a szívedhez, Lógatom a lábam, Minő guminő, Lopják a Dzsekimet, Szentkarácsony. Több, mint 800 ezer eladott hanghordozón jelentek meg dalaik.”

Ezúttal az együttes alapító frontemberért Coryt (Paréj Zoltánt) faggattam ki.

De mielőtt elolvasod, indítsd el a lejátszót és legyen a Happy Gang zenéje a háttérben: (A lejátszáshoz kattints az első számra vagy bármelyikre)
Kedves Cory, legelső kérdésem, ami sajnos aktuális, hogy telik napjaid a több mint
egy éve jelen levő pandémia alatt?


Egy éve minden borult. 2020 februárban tele volt a naptár egész évre bulikkal, aztán kézifék.Nekem még a többiekhez képet, sok fellépésem volt szerencsére, Bulihajóról, a Balaton minden partján,a Dunán vagy a Tisza tavon, mindenhol frenetikus siker fogadott minket, csodás volt a közönség és öröm volt adni és kapni. Bulibuszról is toltuk Debrecenben vagy, amikor vihar miatt nem lehetett hajózni, akkor a Balcsi körül északon és délen is.

Ezen közben sok olyan ötlet kivitelezése kezdődött, amiket korábban időhiányban nem tudtam megcsinálni, ezek most is tartanak.
Amúgy tavaly februárban néhány zenész kollegával összegyűjtöttünk saját pénzből lélegeztetést elősegítő gépre, talán kettő is lett vásárolva és korházaknak adományoztuk.

Summázva, hatékonyan és termékenyen igyekszem használni az extra időt.Gyerekkorodban sokat énekeltél?


Általános negyedikes koromban egyszer az volt a feladat, hogy rajzoljuk le mi szeretnénk lenni. Egy zenekart rajzoltam.
Mondjuk azok után, hogy "Kiss József" osztályfőnök, valamilyen kapcsolatok útján néhányunkat, pár alkalommal elvitt a " Zaporozsec"
márkájú autójával a "KEK" re (Kertészeti Egyetem Klubja), Hobó koncertekre, amit a színpad széléről nézhettünk. Olyan cigifüst volt, hogy sosem felejtem, és emlékszem, ahogy Hobó itta számok között a gyümölcslevet. Elvarázsolt az élmény:) Ezek után már zörögni akartam én is, először dobbal, aztán már bárhogy..


Bubapest Park 2018A Cory név honnan ered?


Művésznevet valaki vagy választ vagy nem. Én választottam. A "Fantomas" és a " Ringo Star" már foglalt volt. Én meg görkoriztam..hát így:) Most valószínű, Lil' Cory vagy valami ilyesmi lenne, hogy trendi legyek:) A polgári nevem is használom persze, szerződéseken, civil dolgaimban.Milyennek tartod magad?


Kitartó, realista, sokat agyaló, de álmodozó, hiper kreatív és a dolgokat be is fejező, érzékeny, sértődős, gyerek lelkű, igazság érzékeny, diplomatikus,
szélsőség mentes, de nem megalkuvó, indokolt esetben konfliktust vállaló, de indokolatlan esetben, azt elkerülő, szólista csapatember vagyok. Kizárólag pozitív zónás üzenetközvetítő, aki igyekszik, hogy többségében a jobbik énje kerekedjen felül. Határozottan másokat nem eltipró, hanem partneri-egyenrangú viszonyban létezni tudó, magamért kiálló alkotó, előadó-szerző vagyok.

Volt kedvenc Hip-hop előadód?

A jazzes grooveokat használó 90' s évek hip hop előaói mai napig kedvenceim. De la soul például. De ikonikus mindent verő track a "Jump around" House of paintől.
Vagy bírtam a Stakka Bo-t is:) Beasty boys... A lightos dili az jöhet:) A lövöldözős emberkeős, drog propaganda nekem nem adja. De én nem tartom kötelezőnek az én ízlésemet, csak kérdezted és nekem ez.'93 ban mi késztetett, hogy bandát alakítsatok?

Középiskolás csapatnak indultunk, aztán hirtelen komolyra fordult és néhány demo hallatán az EMI lemezkiadó szerződést ajánlott. Az első album, stúdió felvételei már majdnem befejeződtek, amikor még mindig nem nevünk. Brainstormingot tartottunk a kiadóban és több komponens összeragasztása után alakult ki a Happy Gang.Első komolyabb fellépésetek hol volt?

Az első bulink Balatonbogláron volt, egy koncert kamion platója volt a színpad. Emlékszem a lefelé úton, a Juventus Rádiót hallgattuk és akkor szólalt meg először a Boomshaka laka, akkor hallottuk magunkat először a rádióban.Ki volt a főkolompos a dalok szövegeinek írásban?

Én találtam ki a főbb slágerek szövegeit, a Fiatal szerelmen kívül, bár arra is írtam egy jót, de végül nem az lett, nem bánkódtam miatta..:) Végülis osztálytársak voltunk és élveztük nagyon az élet adta lehetőséget, a közönség szeretetét és a professzionális kiadói hátteret, amit kaptunk. Ez volt a klasszikus show business felállás...imádtam.. Remekül összedolgoztunk mi is és az egész valahogy hasított felfelé. Jöttek a slágerek egymás után.Bubapest Park 2018A "Kérek egy kulcsot a szívedhez" című dal az ország legtöbbet játszott hazai felvétele volt, számítottatok rá?

1996-n a Kérek egy kulcsot a szívedhez, Magyarország legtöbbet játszott felvétele lett, ez olyan, mintha ma 100 milliós nézettsége lenne egy magyar csapatnak. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ismerik és sok, sok bulin énekeljük torkunk szakadtából.Abban az időben sok lány megkörnyékezett benneteket?

Annyi kulcsot kaptam, hogy mindent is kinyitok, ha kell:)) Sok celeb hölgy is évek alatt, ahogy összefutottunk, elmesélte a saját storyját a dallal kapcsolatban, első csókja..ilyesmik:) A rajongás teljesen természetes dolog volt, amit szerettünk persze, de nem éltünk vissza vele. A mai korszellem már sokkal individualistább, hiszen "broadcast yourself lett a felhívás.Milyen volt olyan korban létezni, ahol nem volt net, face, okos mobil?

Hihetetlen tartalom robbanás és média többszöröződés ment végbe, az internet akkor nem is volt a kezdetekben. A figyelem, a befogadó képesség a töredéke, ami egy, egy alkotónak jut. Plusz annyi más új műfaj, pl. a bármiről is influenszerkedés, ami sokszor hasznos, de sokszor, hát szerintem csak ugyanaz egy másik embertől kategória. Nyilván ezt is lehet jól és nem jól csinálni. Vagy a celebség, mint foglalkozás...aki bármit is megcsinál a képernyőért..Ezek új tényezők, amik a zeneiparnak konkurenciát jelentenek, az oly sok más jelenség mellett. Furcsa, hogy a You tube sem a sokszínűségnek kedvez, hanem ugye feldobja, hogy 'similar artist' és akkor hasonló tartalmakat ad be. Olyan jó volt az "MTV"-n régen a Guns and Roses után mondjuk jött a Spice girls:) Nirvana után egy jó Dr Dre vagy Scatman vagy Spin Doctors vagy Limp Buizkit vagy akármi is jöhetett, klassz volt.


Sziget fesztivál 2018A Sokáig voltam távol című dal eredete egy olasz énekes, Toto Cutugno híres száma. Miért pont ezt a dalt dolgoztátok fel? Találkoztatok a Toto Cutugnoval?

A legnagyobb sláger a Sokáig voltam távol, amire a mai napig, mindig ugrálok a sokszor huszonéves közönséggel rá. Nem emlékszem, hogyan jutott az eszembe a dal, de egyszer Baracs Jánossal -Neoton basszusgitárosa, egy darabig managerünk volt, szóval vele beszélgettünk egy ilyen csavargós, világot járó szövegről. Azt hiszem ez indított el. Az albumot már lényegében befejeztük és én erőltettem, hogy még ezt az egyet vegyük már fel ilyen, tömeg énekkel, együtt, egy gitárral és felvettük. Aztán igazán akkor lett megasláger 2000 után, amikor mi már nem dolgoztunk együtt. Elszabadult hajóágyú lett. Pár éve a Tüske csarnokban volt koncertje Toto Cutugnonak, de a szervezők nem kapcsolták össze a szálakat..nagy durranás lett volna vele játszani, mint ahogy 2014-n elhívtuk az EAST 17-t a Budapest Parkba és velük viszont a fináléban együtt üvöltötte a közönség, hogy Ná ná ná náná ná...Új Happy Gang album?

Most jellemzően albumok helyett, egy, egy dal van kiemelve, mert mire megcsinálsz egy teljes albumot, mondjuk teljes bedobással, az ma már túl sok idő és hármat tekernek a trendek a hangzáson vagy épp évek óta egy hangzásban rekednek, Te meg már túlléptél azon. Szóval most ez is más. Mi minden évben egy új lemezt készítettünk, több hónapos stúdiózással. Persze a technika sokkal lassabb volt, mint ma. Akkoriban jött be a digitális rögzítés, "ADAT" magnókra, ami egy videókazetta szerűségre egyszerre 4 sávot rögzített. Vagy a "sampler", hangminta lejátszó, ami kiterjesztette a használható hangok lehetőségeit. Sokkal izgalmasabb lett így az egész, mert mondjuk nem ugyanaz a fő hangszín szólt nálad a szintiből a dalban, mint mindenki másnál. A 80-s évek tipikusan ilyen volt, ettől függetlenül imádom... szóval akkoriban elindult a forradalom.


Legjobb bulitok hol volt?

Komoly rajongói bázisunk volt Budapesten is. A legbrutálabb bulik a Petőfi Csarnokban voltak, saját bulik. Majdnem elsírtam magam, mikor jött a hír, hogy lebontják..még diszkóba is jártam oda gyerekkoromban. El is mentem képletesen elbúcsúzni tőle...lefotóztam, fejben is és konkrétan.. Most kicsit a Budapest Park hoz valami hasonlót, ami ahhoz fogható.Az ezredfordulón felfüggesztettétek a közös munkát, mesélnél róla?


1999. szilveszterén aztán vége lett a közös szaladásnak. Több oldalról is így alakultak a dolgok. Minden álomból felébredsz egyszer. Mindent megkaptunk, ami valós időben megkapható volt. Jöttünk a semmiből, egészen a csúcsig repített a közönség és a profi csapatunk és nyilván mi is kellettünk hozzá.Ezután hogy alakult a pályád?

Ezután én rögtön az EMI kiadó marketingese lettem egy időre. Átültem a másik oldalra, jó volt a munka azokkal, akikkel nemrég még egy színpadon voltunk. De sok mindennel nem tudtam azonosulni.Én jobban megbecsültem volna a "versenylovainkat", ahogy minket is megbecsültek a legelején, Bors Jenő irányítása alatt. Utána hosszas zenei kiruccanásaim voltak a filmzenéken át, a szólólemezig, rock zenekarok egymás után, mozifilm.. 2010 körül videó vonalon is kipróbáltam magam, csináltam klipeket más előadóknak, mert érdekelt és megakartam tanulni ezt is. 2011-n Balatonon nyaraltam és a szomszédban ment a buli, sorra mentek a korszak dalai a 90-s 2000-s évekből én meg nem tudtam aludni, mert üvöltötték a Sokáig voltam távolt. De megannyi hívást kaptam képtelen helyekről, képtelen időpontokban, hogy ezt figyeld.. és ment valamelyik dalom. Közben az RTL Klub, akikkel sokat dolgoztunk régen, nagyon akartak látni a produkcióval, valamelyik műsorukban és hát a közakarat győzött, végül egy gála műsorban volt a debütálás és azóta csak a korona vírus állított meg, egy időre.Volt fesztivál 2018


A Happy Gang a mában?

2017-óta én viszem a Happy Gang lendületét. Önálló show műsorral menetelek, a Szigettől a Volton át, nagyvárosok nagyszínpadaitól a klubokban, itthon, Felvidéken megy buli ezerrel. Imádom a dinamikát, az interakciót, mc, előadó, dj, live... all in, minden is kell és minden is jó.Milyen terveid vannak a zenélésben?

Készülök egy új albummal, amin klassz dalok vannak, nagyon várom. Sok munka van vele, sok adminisztráció, de gondoltam ezt is végig járom. Jól állok. Az egyensúly a magánélettel persze megmarad, csak annyira hiszem el magam, ami még nem káros a személyiségemnek. Eszméletlenül várom már a nyitást, hiszen már, "Túl sokáig voltunk távol"Üzensz valamit az oldal olvasóinak?

Mindenkinek üzenem, hogy tartson ki, informálódjon minél több forrásból, hogy a lehető legtöbb infó alapján tudjon döntéseket hozni.
Én pedig majd mindent megteszek, hogy szép pillanatokat tudjatok átélni a bulikon, itt a jelenidőben és majd a jövőben, amikre majd 20 év múlva is jó lesz visszagondolni,
pont úgy, ahogyan most visszagondoltunk a csodás élményekre.


Az oldal olvasóinak nevében, is köszönöm az interjút.Az interjút készítette: Gróf Zoltán (G. Zoli) © 2021 ( livethemoment.hu )


Cory weboldala: happygang.hu,
facebook oldala: facebook.com/HAPPYGANG.CORY és
youtube csatornája: youtube.com/cory-a.k.a-happy.gang kövessétek és csatlakozzatok!
TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 415 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1905133.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: