Prince
Prince (1958 - 2016) Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének. 1993-tól 2000-ig egy kimondhatatlan szimbólumot használt neveként, így próbált függetlenedni a Warner Brothers nevű lemezkiadócégtől, amely levédette a „Prince” nevet, és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot.

Prince Rogers Nelson 1958. június 7-én született Minneapolisban, Minnesotában Mattie Della és John Lewis Nelson fiaként. Mindkét szülője afroamerikai volt. Az apja dalszerző, és zongorista volt, az anyja pedig jazz énekes. Az apja művésznevét (Prince Rogers) használta, amit az a Prince Rogers Trio jazz trióval való fellépésein használt. 1991-ben Prince apja elmondta az A Current Affair-nek, hogy ő nevezte el a fiát, mert azt akarta, hogy Prince "véghez vigyen mindent, amit én akartam". Prince fiatalkori beceneve Skipper volt.

Első két albumát a R'n'B és a pop keveréke jellemezte, majd a harmadik albumától kezdve jelentkezett jellegzetes stílusa az ún. Minneapolis Sound. Az 1980-as években váltogatta zenei stílusokat: pop, rock, blues, new wave, soul, funky és progresszív dalok keveredtek az albumain. Az 1984-ben készített "Purple Rain" című koncertfilmjének betétdala Oscar-díjat kapott.

1989-ben Prince közreműködött Madonna Like a Prayer stúdióalbumán. Többek közt a "Love Song"-on (ének), a "Like a Prayer"-en, a "Keep It Together"-ön, és az "Act of Contrition"-ön (gitár). Ezek mellett elkezdett dolgozni több saját projekten is, beleértve a Graffiti Bridge című film korai változatán. Ezt viszont félbe hagyta, mikor a Batman (1989) rendezője, Tim Burton megkérte, hogy dolgozzon a film zenéjén. Prince egy teljes albumot készített, amit a Warner Bros. adott ki 1989. június 20-án. A Batman első helyig jutott a Billboard 200-on, és több, mint 4.3 millió példányt adtak el belőle. A „Batdance” című kislemez szintén a Billboard 200, és az R&B lista legtetejéig kúszott. A "The Arms of Orion" 36., a „Partyman” 18. (a Billboard Hot 100-on, az R&B-n ötödik), és a "Scandalous!" ötödik helyen volt (az R&B-n).

1992-ben a Prince and The New Power Generation kiadta az énekes következő albumát. Az album borítóján összesen egy kimondhatatlan szimbólum szerepelt (később „Love Symbol #2”-ként lett levédve), mint a címe. Az album ötödik lett a Billboard 200-on. A Love Symbol a női (♀) és a férfi (♂) szimbólumok kombinációjaként volt leírva. A kiadó az első kislemeznek a „7” című számot szerette volna, de Prince ragaszkodott hozzá, hogy a „My Name is Prince” kapja ezt a pozíciót. A kiadó beleegyezett, de a szám csak 36. lett a Billboard Hot 100-on, és 23. az R&B slágerlistán. A második kislemez a „Sexy MF” (66., 76.) volt. A kiadó által preferált első kislemez választás, a „7” hetedik lett. Az albumból, amit később Love Symbol-ként emlegettek, több, mint 2.8 millió példány kelt el.

2002-ben Prince kiadta az első koncertalbumját One Nite Alone… Live! címen, amit a One Nite Alone… Tour turnéjának állomásain vettek fel. A 3 CD-szett egyik CD-jén pedig „aftershow” számok vannak, It Ain’t Over címmel. A rajongóival ez alatt az időszak alatt jobban érintkezett a NPG Music Club-on keresztül. A rajongói meg voltak hívva a Paisley Park stúdióba túrákra, interjúkra, beszélgetésekre és zenehallgatásokra.

Prince 2010. december 7-én kapta meg a helyét a Grammy Hall of Fame-ben.

2016 februárjában az énekes bejelentette a Piano & A Microphone Tour turnét, amin egyedül lépett fel, és csak egy zongorán játszott. Sok előkészületi koncertje volt a Paisley Park-ban január végén. Az ausztrál, és új-zélandi állomásai a turnénak kis kapacitású koncerttermek voltak (a Sydney-i Operaházzal együtt). A „Hit n Run Phase Two” lemezek minden nézőnek ki lettek osztva a koncertek után. A turnét az Egyesült Államokban folytatta, de áprilisban betegsége miatt le kellett fújni.

Az énekes 2016. április 21-én hunyt el. Halálát gyógyszer-túladagolás okozta.

wikiKövessen minket és nem marad le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége
Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 415 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1905191.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: