Újrakezdeni mindennap – interjú Auguszt Bárióval az AD Stúdió énekesével

 2021.10.14 18:35  |  livethemoment.hu  |   2222
Értékeld ezt a cikket
(1 szavazat)
 
0
 
0
 
0
 
0
 
1Kevés zenészről mondható el, hogy egész fiatalon kezdte a pályáját és hogy annak is már idestova 37 éve.
Ilyen az AD Stúdió énekese, aki valóban több mint harminc éve a pályán van. Aki a 90’ es években követte a zenei életet vagy hallgatta a rádiót annak bizonyára előtte van az Álmaimban Amerika vagy a Páratlan Páros. Auguszt Bárió még fiatalon énekelte ezeket a dalokat. Most zenei pályája új fordulatot vett. Fiatalos lelkesedéssel és tele tervekkel készül a jövőre. Jövő terveiről és múltjáról mesélt az oldal olvasóinak.


Honnan a zene szerete?

Csak sejtem, hogy apai nagyapámtól, akit személyesen sajnos már nem ismertem, de ő templomban orgonált és apukám azt mondta, hogy nagyon szépen. Ő is festett szabadidejében, mint én, úgyhogy sok közös van bennünk nagyapámmal.Tinédzserként kezdted a pályád, még 17 éves sem voltál mikor már mikrofon előtt álltál. Ha most újra tudnád kezdeni, ugyanúgy kezdenél?

Ha most kezdeném újra, megállás nélkül gyakorolnék, fejleszteném magam zenészként és megtanulnék a lakásban mindent megszerelni, megtanulnék jobban kommunikálni másokkal és mellette egy- két nyelvet is nagyon magas szinten megtanulnék.

Megnyerted a TINISZTÁR 84 vetélkedő fiú kategóriáját, elégedett voltál a nyereménnyel? Ha egy hasonló kategóriájú vetélkedőt külföldön nyertél volna esetleg több esélyed lett volna?

Mindenképpen nagyobb az esély külföldön egy nemzetközi sikerre. Eleve a nyelv egy olyan előny, amit ki lehet használni. Bár még ez is kevés. Kitartás, kompromisszum, munka, munka és szerencse is kell hozzá. A Tinisztár 84 nagy kaland volt számomra 17 évesen. Megismerkedtem a hazai sztárokkal ( Szikora, Fenyő, Presser, stb...) , kiadókkal, rádiósokkal, tévésekkel és egyáltalán Budapesttel. Én ugyanis Kaposvárról kerültem fel a nagyvárosba. És nyertem egy Videoton magnót, plusz 17 évesen megjelent egy kislemezem az R- GO dalával, azért az elég jó.

A Bárió név honnan ered, és miért vetted fel?

Kaposváron, a méltán híres Csiky Gergely Színházban játszották Müller Péter : Búcsúelőadás c. darabját, ami egy olasz cirkuszban játszódik és ott volt egy Auguszt Bárió nevű bohóc, innen a név. Az Auguszt az az igazi család nevem.
Abban a szerencsében volt részem, hogy a középiskolában színház bérletünk volt ( persze előtte és utána is jártunk ), így a Csiky Gergely Színház szinte összes legendás előadását láttam a Marat halálán át egészen Orwell Állatfarmjáig.Ha nagy színház rajongó voltál, nem vonzott inkább a színészet?

Általános iskolában mindig felkértek verset mondani, a katonaságnál is mint újonc én mondtam az eskünél a verset és a középiskolában az irodalmi színpadon is főszerepeket alakítottam.
Mivel azonban rettenetesen izgulós és félénk voltam, lassanként elengedtem ezt a dolgot, arról nem is beszélve, hogy egyszerűen nem tudok sok szöveget fejben tartani. Egy dal szövege sokkal rövidebb és ráadásul rímel is.
És azt hiszem nem vagyok eléggé exhibicionista ehhez a pályához.Hogyan kerültél be az AD Stúdió együttesbe?

A katonaság után folytattam az ének tanulást az édes Sík Olga néninél és az OSZK - ban, őt keresték meg a srácok, hogy énekesre lenne szükségük. Aztán találkoztunk és egy üveg jó fehér bor társaságában jóban lettünk szinte azonnal.

Milyen volt olyan bandában fellépni, amely Magyarország első olyan fiúcsapata volt, amely a színpadon először, zenélt, énekelt és táncolt?

Kalandos! Viccnek szántuk és bejött. Az emberek szeretik a spontán jókedvet, mi nagyon közvetlenek, emberiek vagyunk mind a mai napig. Nincs nagy különbség a között, hogy én a színpadon állok, a közönség pedig lent, csak a többségnél lehet, hogy én jobban énekelek vagy jobb dalokat írok, de ez nem rangsor, ez megtiszteltetés nekem, nekünk és egy közös játék arra az időre, amit együtt töltünk. Szintén fontos megemlítenem, hogy mi nem csak szórakoztattunk, hanem igyekeztünk olyan értékes és elgondolkodtató dalokat is írni, ami túlmutat a szórakoztatáson. Ezt a jó szokásomat a szóló albumaimon is megtartottam.
Ha valaki utána néz a Youtubon, rengeteg jó és értékes Ad studio és Auguszt Bárió dalt talál a slágereink mellett.

Milyen volt a viszonyod az együttes többi tagjával, Földes Jimmy és Goodwill Györggyel?

Mint a fiúk a téren. Azzal az óriási különbséggel, hogy itt kemény munka is folyt a hülyéskedés mellett. Dalokat, írni, szervezni, előadni nagy falat. Ezért is volt közben rövid mosolyszünet. De a közös dalaink mindig összehoznak bennünket.Van olyan koncert vagy buli amire szívesen emlékszel?

Oh rengeteg, nálunk még volt olyan, hogy a kis buszunkat a rajongók fel akarták borítani, annyira szerettek bennünket. Nagyon nagy hálával és szeretettel emlékszem például Sitkére, ahol Balázs Fecó meghívására szinte az első pop csapat voltunk, akik felléphettek ott az egész domboldalt betöltő ember tömeg előtt. Fecóval életemben ha négyszer találkoztam, de mindig jókat beszélgettünk és Kaposváron volt egy közös fellépésünk, ahol a Beatles: Yesterday c. dalát énekeltem, Fecó pedig zongorán kísért.
Fantasztikus érzés volt!És van olyan vicces sztori amit megosztanál az olvasókkal?

Szintén Sitkén történt és senkit nem szeretnék alkohol fogyasztásra buzdítani, ám akkor ott bizony a fellépés előtt valahonnan hirtelen előkerült egy nagy pálinkás üveg teli, finom szilva pálinkával. Már épp a színpadra kellett volna mennünk, amikor én húztam meg az üveget, még pedig nem kis slukkal, hanem felfordítva függőlegesen az ég felé tartva, úgy hogy a nap simogató sugarai áttetszően csillogtak át rajta, szóval nem tudom mekkora mennyiség csorgott le a torkomon, de valószínűleg rengeteg .
A lényeg, hogy ugyanazzal a nagy lendülettel, ahogy a nedű lement, úgy vissza is jött minden.
Rettentően rosszul éreztem magam, de nem volt mit tenni, megtörölköztem és azonnal rohantam a szép fehér ingemben és nyakkendőmben a színpadra. A többiek persze csak röhögtek. Ráadásul furcsa módon a Szép Ünnepet c. karácsonyi dalt adtuk elő, úgyhogy nemcsak vicces, de szürreális is volt az egész.
A Youtubon fent van.

'95 ben szóló albumot jelentettél meg, ez mennyire volt sikeres, hogy már ismertek az együttesből?

Az Égess el! c. lemezemet azért jelentettem meg, mert nagyon bizonyítani akartam, tudod, amikor az ego játszik az emberrel. Fiatalon sok mindent csináltunk, ami hülyeség, viszont az élet része, sőt tanítása is benne van.
Jó dalok voltak rajta, egy jobb piaci helyzetben lévő kiadó sikerre vitte volna.
Én pedig még nagyon kerestem magam. De! Nagyon szerettem ezt az albumot is, sőt a Törékeny vágy erről az albumról került fel egy későbbi Ad studio lemezre.

Az együttesnek volt két hosszabb szünete, ez közös elhatározás volt?

Igen, ezt találtuk ki. Nagyon intenzíven éltük meg a zenekari életünket, szinte egyfolytában a magánélet előtt volt a zene és a zenekar történései. Nekem amúgy is szükségem van a változatosságra és arra, hogy sokat legyek egyedül, nem szeretem a mindennapi rutint, muszáj időről időre kitörnöm ( ahogy édesapám mondaná: " mint göbe az ólból" ).
Viszont a szünetek után is slágerekkel tértünk vissza.Hol érezted magad jobban, az együttesben vagy szólóban?

Régebben az alkotási folyamatban vagy egy projektben zenekarban volt jobb, mert nagyon bizonytalan és gátlásos voltam, most szólóban jobb, de színpadon, koncerten kellenek a társak, a folyamatos együtt rezgés és a zene csodálatos dolgokat hoz elő az emberből. Együtt zenélni, reagálni a másik játékára fantasztikus pillanatok sora, amitől az ember egészségesebb, vidámabb, jobb lesz.
Ez tart életben. Ez az elixír.

A 2008 as év számodra is hozott sikert, zenei tehetségkutató versenyt szerveztél, megjelent AD Studio album és jó pár koncertetek volt. Ez főként minek köszönhető? A pihenésnek?

Csakis a munkának! Nem sokat pihenek, mert mindig jár az agyam valamin, ha nincs futó projekt, akkor kitalálok valamit.
Ahogy az előbb is írtam, meg kellett tanulnom emberként felfedezni magam, lehántani a kérget, amihez semmi közöm és élni úgy, ahogy megszülettem, mint egy jövevény, akinek minden adott, hogy szép, tartalmas, értékes élete legyen.
De ez idő és nálam majdnem 45 éves koromig tartott. Sok fájdalommal és felismeréssel járt és még nem vagyok az út végén.
De nagyon dolgozom magamon.2010 nagy megtisztelés ért hogy felkérést kaptál Cserháti Zsuzsa studio albumának megírására, ezt hogyan fogadtad?

Óriási megtiszeltetés! Oh, ha tudtam volna, hogy Zsuzsának ennyi adatott meg, sokkal jobban igyekeztem volna vele együtt lenni vagy segíteni neki. De akkor még nem lettem volna kész arra, hogy észrevegyem őt, mint sérült embert, akinek segítségre van szüksége.
Emlékszem, a belvárosi lakásában elemezte a demókat, amiket készítettünk neki még halandzsa angollal és annyira meghatott, hogy mennyire nagyon tetszett neki. A studióba gyakran vittem autóval, annyira félénk és visszahúzódó volt.
És még ott is szüksége volt segítségre az első hangok előtt, de aztán amikor elkezdett énekelni, leszakadt az ég és Zsuzsa hangja szárnyalt. Nagyon szeretem a neki írt dalaimat, a Csak a szívemet adom címűt olykor én is játszom.

Hogy alakul most az AD Studió útja?

A fellépéseken megtapasztalt szeretet és fogadtatás azt jelzi, hogy a dalaink szép és kedves emlékek az embereknek, amik hozzá tesznek valami nagyon bensőséges, szerethető jót a mindennapjaikhoz. Évek óta azon dolgozom, hogy legyen egy nagy Ad studio Aréna koncert vagy egy nagyszabású buli, ahol igazán nagy tömeg előtt adhatjuk át a zenéinket a közönségnek.
Szerintem ez még jár az Ad studiónak.


Az AD Studió a napjainkban
balról jobbra: Goodwill György, Auguszt Bárió, Földes JimmyVan olyan AD Studió dal amely a szívedhez nőt?

A Páratlan páros a kedvencem a nagy slágerek közül. De kb. 30 dal van, amit imádok, viszont a közönség nem igazán ismeri.
Ezek között van sok Auguszt Bárió dal, sok közülük óriási sláger.

Melyik külföldi sztárral zenélnél szívesen, akár egy dal erejéig?

Egyértelműen Paul McCartney, Ringo Starr és persze Sting. Az ős matuzsálemek.
De sok tehetséges mai zenész van a világban, szóval nemcsak a név számít.
A zene összehoz!Napjaid a zenei életben hogyan alakul?

Állandó munkával. Az elmúlt pár évben kiadtam a Csak c. új albumomat, negyed évente megjelenik egy - egy dalom, nem unatkozom.
Közben több zenekarban játszom itthon és külföldön is.

Az oldalon is megjelent új dalod,kliped melynek Újrakezdeni mindennap a címe. Ki vagy mi inspirált a dal megíráshoz?

Igen, ez most az aktuális és fontos single.
Fontos, mert az embereknek és a generációmnak is szüksége van még új dalokra azoktól, akiket valaha már megszerettek.
Az életben sok a bizonytalanság, a feszültség és az emberek nem tudják, mit kell tenniük, nem tudják, hogyan kell reagálniuk mindenre, ami a világban történik.
Az Újrakezdeni mindennap erről szól. Hogy percről percre helyt kell állni, mégpedig szeretettel.
Kaptunk egy gyönyörű esélyt Istentől vagy nevezzük bárhogy, szóval kaptunk egy lehetőséget itt e földi létben és ez egy ajándék, ne hagyjuk elveszni.
"Csak a szeretet vihet tovább!"

Milyen terveid vannak a jövőben?

Az Újrakezdeni mindennap az előfutára a Bárió 55 c. albumnak, hiszen mindjárt betöltöm az ötvenötödiket.
Nem érek rá pihenni és szeretnék úgy elmenni ( remélem azért még jó sokára ), hogy azt mondhatom, én mindent megtettem.
Most egyébként az Újrakezdeni mindennap elkészülte után kicsit megnyugodtam.
Ez a dal fontos az embereknek, fontos dolgok hangoznak el benne és remélem sokaknak segíteni tud a nehéz pillanatokban.
Mert ez is a feladata egy - egy dalnak a szórakoztatáson túl, ami szintén nem lebecsülendő dolog.Üzensz valamit az oldal olvasóinak?

Először is köszönöm a lehetőséget, hogy itt is megoszthattam a gondolataimat.
Amit üzenek az embereknek, az az Újrakezdeni mindennap refrénje.
Annál szebben és öszefogottabban nem tudom elmondani.
Hallgassák sokat ezt a dalt, ezt kívánom és persze jó egészséget, sok, boldog percet Mindenkinek békében és szeretetben!


Az oldal olvasóinak nevében, is köszönöm az interjút.Az interjút készítette: Gróf Zoltán (G. Zoli) © 2021 ( livethemoment.hu )


Bárió facebook oldala: facebook.com/bario.auguszt kövessétek és csatlakozzatok!


TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
Kövess minket és nem maradsz le semmiről!

Hozzászólások

Facebook hozzászólás

Tisztelt Olvasóink!

   Minden olvasóink számára biztosítani szeretnék, a lehetőséget arra, hogy hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. A hozzászólás a Facebook bejelentkezése után lehetséges. A hozzászólások a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért, a hozzászólásokat illetve a hozzászólási lehetőséget letiltjuk.
Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe.

Köszönettel:
A livethemoment.hu szerkesztősége

Ajánljuk még

Infobox
Public info
Page info
Keresés az oldalon

Az oldal 5 év és 395 napja érhető el (2018 05. 26.)
 Összes látogatók száma:
1896114.
Lefrissebb bejegyzések
Zenevilág - hazai 2024.02.13 17:52
„Úgy szeretném meghálálni!” – Szenes Iván 100
Koncertajánló
KARTHAGO koncert az Arénában!
2022. november 19.


Kiemelt programajánló


Programajánló

További programajánló Legnézettebb programajánló


Programajánló naptár


Hírek, események


Koncertbeszámolók


Interjúk
 


  Partnereink

                           

MTI-hírfelhasználó 
Tárhely szolgáltatónk: